Nyeste »
Hvorfor var der ingen ansatte der opdagede noget. En kort beskrivlse af topmedarbejderne i IT Factory
Baggers retsag og straf, og hvad så
02. juli 2009
Læs om menneskerne omkring Stein Bagger og bliv forbavset:
Konen Anette Uttenthal
Ekskone Martine Bagger
Ven og HAer Brian
Sandberg
Journalist Dorte Toft
Tidl. Ven Asger Jensby
Bekendt M. Ljungman
Direktør Bjarne Riis
Efter mindre smigrerende omtale af Stein Bagger, trækker Claus Riskjær sin udtalelse tilbage efter kommunikation med en HA'er
Læs den spændende beretning om IT Factory's fald, og de sidste dage.
Læs om luksushotellet i Dubai, hvor Stein og hans kone holdte ferie med et vennepar.
Blandt en af de bedragede var Finn Nørbygaard, og han var ikke tilfreds med situationen.
Læs fakta om firmaet IT Factory, hvor hver eneste ansat fra direktør til fejedreng i gennemsnit tjente over en mio. årligt.
Læs om hvordan selv jyden Bjarne Riis blev bedraget af Stein Bagger.
Link til anmeldelser af de syv bøger, som handler om IT Factory sagen.
Mulig likvidering på Allan Vestergård
|
IT- Factory »
IT Factory: De sidste dage »
Af Asger Møller 21. APR 2009
På mystisk vis var en af Danmarks mest promente forretningsmænd, torsdag den 27. november 2008 forsvundet i Dubai, og spændingen var høj. Var Stein Bagger blevet kidnappet kommet ud for et uheld, eller var det noget helt andet som var sket?
Samarbejdspartner overfaldet
Blot få dage forinden var en af Baggers samarbejdspartner Allan Vestergaard blevet kynisk overfaldet af to overfaldsmænd hed hætter på. På daværende tidspunkt stod Allan Vestergaard til at købe aktier for et kæmpe beløb i IT Factory, og selvfølgelig havde han mange spørgsmål omkring virksomheden. Måske lidt for mange?
Priser for dygtig virksomhed
Stein Bagger var på daværende tidspunkt direktør for firmaet IT Factory, som levede af at udleje software licenser og computere til firmaer. IT Factory var udaf til en virksomhed med et enormt stort overskud, og det havde modtaget prisen som værende årets entreprenørvirksomhed af revisionsfirmaet Ernst & Young og dagbladet Børsen.
Besøger verdens dyreste hotel og stikker af
Stein Bagger var sammen med konen og to forskellige vennepar taget på en forlænget weekend i Dubai på det prestigefyldte Hotel Burj Al Arabs, som ikke alene er overdænget med luksus men også er kendt for at være verdens dyreste hotel. Torsdag den 27. november, før et middagsselskab, skulle Stein Bagger deltage i en telefonkonference, men bagefter dukkede han aldrig op, og ingen vidste, hvor han befandt sig de følgende dage.
Der er noget galt
I pressen kunne vi følge en ængstelig Annette Uttenthal som spillede rollen som Steins bekymrede kone. Efter Stein var væk kontaktede hun straks Asger Jensby, som var daværende bestyrelsesformand for firmaet IT Factory. Samtidig er Asger Jensby blevet kontaktet af Allan Vestergaard, og Asger bliver temmelig overrasket, da han åbenbart skulle have iværksat en handel af sine aktier for en milliard til Allan Vestergaard. Han troede også Stein Bagger var i USA og ikke Dubai.
Asger Jensby og kommunikationschef for IT Factory iværksætter en undersøgelse af virksomheden, og de får informationer om et lejet kontor på den modsatte side firmaets adresse. Da nøglerne ligger frit tilgængeligt på Stein Baggers skrivebord gård de ind på det lejede værelse på Schæffergården. Her finder de adskillige leasingkontrakter og dokumenter underskrevet med en forfalsket Asger Jensby underskrift.
Løgn på løgn
1. december 2008 bliver en dårlig start på måneden for Asger Jensby. Dels har han indset, at hans gode ven og støtte gennem flere år blot har udnyttet ham og misbrugt hans tillid, og dels må han indse, at firmaet It-factory, intet er værd. Både en politianmeldelse til bagmandspolitiet og en konkursbegæring for It Factory er nødvendig.
Dagen efter kommer det frem, at Edingburgh Business School aldrig har uddelt en MBA til Stein Bagger, de har end ikke haft ham gående på skolen.
HAer som ven
Andre og måske mere spændende oplysninger, som kommer frem er, at Stein Bagger har haft HA rockeren Brian Sandberg hyret som bodyguard. En person han har kendt og haft som ven i 10 år fra fitness miljøet, og som han ofte har medbragt til forskellige arrangementer.
Svindel for 831 mio. kr.
Det samlede beløb, som Stein Bagger skulle have bedraget for begynder at ligne 831 mio., og selvom hovedpersonen stadig er manglende bliver han af bagmandspolitiet sigtet for bedrageri og varetægtsfængslet in absentia. Ransagninger foretages i selvfølgelig Stein Baggers hjem, men også i Allan Vestergaards.
Politiet ved han er i USA
Politiet ved dog allerede på daværende tidspunkt, at Stein Bagger må befinde i USA, da de har fået oplysninger om, at han har bordet et fly til New York, USA fra Dubais lufthavn. Hvad politiet ikke vidste, var, at han her havde lånt en Audi A8 og et Visakort af hans forretningskollega Mikael Ljungman, som Stein Bagger brugte til at køre tværs over USA til L.A.
Melder sig selv
Allerede den 6. december slutter flugten dog, da Stein Bagger vader ind på en amerikansk politistation i et fattigt kvarter i Los Angeles og siger, at han er på flugt fra Europa og er efterlyst. Herefter bliver han overført til USA’s føderale politi US Marshal.
Interview med Ekstra Bladet
Da Ekstra Bladet forsøger at få et interview med den fængslede Stein Bagger i USA lykkedes det rent faktisk for dem, og han indrømmer at have svindlet. Dog har svindlen været under tvang og han har 30 – 50 gange haft en pistol mod tindingen indenfor de sidste 2 år, siger han. Dette er dog en forklaring, som han opgiver, da han når til Danmark.
Under spørgsmålet til hvorfor han flygtede til USA, forklarer Stein Bagger, at han forventer en mere retfærdig behandling i USA, og personerne, som har truet ham har international karakter.
Vil gerne udleveres
Til en start nægter Stein Bagger en udlevering, men da man hurtigt kan ombestemme sig, benytter han sig af det, efter at have indset, at de amerikanske fængslers bekvemmelighed måske ikke helt er på højde med danske fængslers. Allerede den 16. december 2008 vender Stein Bagger hjem til Danmark i selskab med amerikansk politi, hvorefter han straks kommer for Lyngby ret og erklærer sig skyldig. Stein Bagger bliver varetægtsfængslet og bliver først løsladt efter endt afsoning. Politiet vil formentlig arbejde fortsat på at trevle sagen op for at finde andre medskyldige eller skjulte værdier.
Havde kig på ham i forvejen
Stein Bagger fik en dom på 7 år, da han havde medvirket til at opklare sagen. Han er dog fortsat sigtet for overfaldet på Allan Vestergaard, som skulle have opkøbt aktier for en milliard i IT Factory. Det viser sig nu, at politiet i forvejen havde en efterforskning på Stein Bagger pga. momssvindel, og politiet havde aflyttet ham et år.
Svindel kollega fængslet
Foreløbig er forretningskollegaen Michael Ljungmann fængslet i Sverige, da han står bagved enkelte af de fiktive firmaer, som er blevet benyttet til at optage de ulovlige lån fra bankerne.
Hvad skete der da han stak af
Herfra er vores bud, at løgnene lige pludselig blev for meget for Stein Bagger, og presset fra alle sider eksploderede pludselig. Stein Baggers flugt virker absolut ikke gennemtænkt Muligvis var det en ekstra og uanmeldt ferie, som fik korthuset til at vælte, da Stein Bagger havde fortalt sine ansatte og bestyrelse, at han var til forretningsmøder i USA. I stedet tog han på en ferietur med sin kone og to vennepar, og igen blev han afsløret. Det virker til, at han efter telefonmødet - i panik - skynder sig til USA på trods af, at han ingen møder har der. Han opsøger dog samarbejdspartneren Michael Ljungman, hvoraf han låner en bil og visakort.
En hel roman
Hver dag bringer pressen nye informationer i IT Factory sagen, som er mere spændende end fiction. Dels er der reportager om luksuslivet Stein Bagger levede, hans Yacht, manipulering med internettet og hans ofre som fx Finn Nørbygaard som mistede mere end hundred mio. på IT Factory aktier. Også medgerningsmænd bliver der spekuleret flittigt i, og historier fra fængslet, hvor Stein Bagger blev overfaldet har været spændende læsning.
Tilståelsen og dommen
Efter overførslen fra det amerikanske fængselssystem til det danske, gik der ikke lang tid før Stein Bagger begyndte at indrømme skyld for 831 mio. og forklare, at hans svenske forretningsforbindelse Michael Ljungman var medskyldig, da han var ejer af flere af de udenlandske firmaer, som skulle have leaset software. I virkeligheden havde de blot delt bankernes lånte penge til projekterne imellem sig.
Det lod til at Stein Bagger glædeligt forklarede alt, hvad der omhandlede materiale, som politiet alligevel kunne bevise, mens han nægtede sig skyldig i overfaldet på forretningskollegaen Allan Vestergaard.
Stein Bagger blev den 12. juni 2009 idømt 7 år i Lyngby ret, og dommen blev ikke anket fra hverken anklager eller Bagger. Anklageren havde forlangt mindst 8 år, hvilket strafferammen normalt går til, men der var tilmed åbnet for brug af straffelovens særlige §88 stk. 1, som forklarer at særlige grove forbrydelser kan straffes med op til yderligere 50%.
Selvom dommeren i sin dom gjorde det klart, at sagen var alvorlig nok til brug af straffelovens særlige §88 stk. 1, havde Stein Baggers samarbejdsvilje overfor politiet medvirket til den lave dom.
Eksperter i strafferet mener, at dommen er rimelig fair.
Nu mangler blot dommen over svenske Michael Ljungman
God fornøjelse, det er garanteret fængslende, interessant og lærerigt at lure på siderne her.
Du er meget velkommen til at lægge en kommentar i vores blogs til de nyeste artikler eller en hilsen/ide/forslag/ros/ris på blogen her
|
Personkredsen »
Læs om Danmarks mest berømte mand og hans opvækst, og hvordan smeden narrede toppen af dansk erhvervsliv og blev ansat som direktør Stein Bagger
Læs om konen til Stein Bagger Anette Uttenthal, som selvom hun nægter alt kendskab til Baggers svindel, kort før Baggers flugt søgte om adskilt økonomi.
Læs om vennen, bodyguarden og HAeren Brian Sandberg
Læs om bestyrelses-formand i IT Factory Asger Jensby. En såkaldt ærlig mand hvis facade er krakeleret efter sagen.
Læs om journalist Dorte Toft som aldrig gav op, men lyttede til sit instinkt, som sagde, at der var noget galt i IT Factory.
Læs om smykkedesigner og ekskonen Martina Bagger.
Læs om den svenske dømte svindler Michael Ljungman.
|