POLITIET »
Af Asger Møller 06. august 2009
Hvor Danmark tidligere havde 54 politikredse blev det politisk besluttet i december 2005, at at politikredsene skulle blive større og dermed mere specialiserede.
Danmark har blot 12 politikredse
Dette resulterede i blot 12 politikredse og 12 politidirektører på Danmarksplan. Til en start gav det mange enorme problemer, da borgerne følte sig usikre, og der var flere episoder, hvor det var umuligt at få fat i politiet, ligesom politiet ofte ikke havde ressourcer til at lave udrykninger.
Flere ressourcer til politiet
I 2008 måtte regeringen (Venstre og Konservative) efter politisk pres tage beslutningen af, at politireformen ikke fungerede og yderligere ressourcer blev tildelt politiet. Samtlige politikredse har døgnbemandede politistationer og understationer, mens andre understationer kun er åbnet nogle dagtimer. I mindre befolkede landområder er der oftest kun en landbetjent.
Politikredsene hjælper hinanden
I tilfælde af større begivenheder som fx miljøtopmødet i København 2009, yder de forskellige politikredse bistand til hinanden, og enkelte politibetjente vælger tilmed at stå på en liste, hvor de ved akutte opgaver, som er opstået i andre politikredse, kan blive indkaldt til at hjælpe. Til gengæld betales disse betjente et ekstra tillæg for at stå på listen og stå til rådighed.
Ansatte i politiet
I Danmark er der ca. 14.000 ansatte i politiet. Heraf er:
ca. 11.000 polititjenestemænd
ca. 1.700 kontoransatte
ca. 650 Civilt ansatte og elever
ca. 625 jurister
Politiets opgaver
Politikorpsets hovedopgave er at opretholde almindelig ro og orden samt at bekæmpe kriminalitet. Dette opnås med forebyggende, hjælpende og håndhævende virksomhed. Politiets opgaver bliver helt præcis beskrevet i Politiloven §1 og 2.
Bekæmpelse af Danmarks fjender
Politiet er det organ som bruges mod Danmarks indre fjender - herunder forstået - fjender af samfundet som ikke overholder samfundets normer og regler. Dette er normer og regler, som er fastsat af folketinget og konstant er der love til debat.
Politiets internationale samarbejde
Danmark har dog også et stærkt internationalt samarbejde med Interpol, Europol, Det Nordiske Politi- og Toldersamarbejde, Schengensamarbejdet, Task Force on organizd crime in the Baltic Sea, Frontex osv. Som noget forholdsvis nyt kan en dansk statsborger udleveres til retsforfølgelse i et andet vestligt land, mens andre vestlige borgere kan udleveres til retsforfølgelse i Danmark. Fx blev svenske Michael Ljungman udleveret til retsforfølgelse i IT Factory-sagen. Dog udleverer Danmark ikke til lande, hvor den sigtede risikere dødsstraf eller overtrædelse af andre menneskerettigheder.
Politiet undersøger sig selv
Da det danske politi indtil videre undersøger sig selv, og da statsadvokaten er meget tæt på politiet, er der ofte fordømmelse i befolkningen over frifindelser i sager, hvor der utvivlsomt har været begået overdrevne magtudøvelser. Specielt når politiet likviderer borgere.
Der er også en misforstået korpsånd, hvor politifolk dækker over hinanden, når "politifolk begår forbrydelser". Dette giver befolkningen en meget dårlig smag i munden, og reducerer folkets opfattelse af politiet til, at de er simple kriminelle.
Politiet er under udarbejdelse
God fornøjelse, det er garanteret fængslende, interessant og lærerigt at lure på siderne her.
Du er meget velkommen til at lægge en kommentar i vores blogs til de nyeste artikler eller en hilsen/ide/forslag/ros/ris på blogen her
|